Vem bestämmer hur filmatiseringen av en bok ska bli?

Jag har en fundering, är inte författarna med och bestämmer när deras böcker filmatiseras?
Självklart vet jag att allt från en bok inte kan komma med i en film, och i tex filmatiseringen av Stieg Larssons böcker så var det vissa delar, tex ett förhållande, som inte var med i filmen. Detta tyckte jag dock inte påverkade filmerna nämnvärt och trots att jag läst böckerna innan jag såg filmerna, så tyckte jag att de var bra.
Camilla Läckbergs böcker, som jag älskar, där har de tre första filmats tidigare och de stämmer väldigt bra överens med böckerna. Nu har ju resterande böcker filmats också, men nu har det ändrats på så sätt att vissa karaktärer helt tystats ner, vilket kanske inte påverkar handlingen, men när jag såg dem första gången så tyckte jag ändå att de var tråkiga. Senare gav jag dem en andra chans och om man helt bortser från böckerna, så är det ju bra filmer, men om man hoppas på att de ska vara som de första tre blir man riktigt besviken.
Men nu har även kolla på Morden i Sandhamn, en helt okej TV-serie, men där har de ju ändrat helt och hållet på handlingen!
Lyssnar nu på böckerna och blev helt förvirrad, det är fel person som hittar liken, de som är barndoms kamrater i boken känner knappt varann i serien och till och med barnen är fel, jag menar hur svårt kan det vara att hitta två pojkar till filmatiseringen?
Så vem är det som bestämmer det egentligen?
Eller säljer de rättigheten att filmatisera och sen bryr de sig inte mer?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *